(0-241) 2-21-87
datele de Contact ale primăriei
Email : primaria@cimislia.md
Relații cu publicul : (0-241) 2-21-87
Fax : (0-241) 2-57-39
Vizitează-ne
Adresa primăriei
Bd. Ștefan cel Mare 14
Orașul Cimișlia
Scrieți-ne un mesaj
Personalități marcante
Dumitru
Cristov
Născut la 15 martie 1934 în satul Avdarma r. Comrat, după o perioadă de slujitre în regiunea transnistreană, părintele Dumitru, protoiereul mitrofor, şi-a dus misiunea de slujitor al Sfântului Altar în oraşul Cimişlia. A avut o viaţă în slujba Domnului, plină de devotament şi de dragoste creştinească.
Iurie
Leancă
(n. 20 octombrie 1963, orașul Cimișlia) este un diplomat și politician, absolvent al Institutului de stat de relații internaționale din Moscova. Și-a început cariera în serviciul diplomatic sovietic, iar în perioada mai-octombrie 1989 a fost la post la ambasada Uniunii Sovietice din București, România, în calitate de secretar II. Începând cu 1991, a fost încadrat în ministerul de externe al Republicii Moldova. A fost vice-ministru de externe în perioada 1998 - 2001. În perioada 2007 – 2009 a fost vicepreședintele companiei petroliere moldovenești Ascom Group. Din 2009 a fost prim-viceprim-ministru și ministru al afacerilor externe și integrării europene al Republicii Moldova. La 23 aprilie 2013 a fost numit prim-ministru interimar al Republicii Moldova prin decretul Președintelui Nicolae Timofti. Din 25 aprilie 2013 Iurie Leancă ocupă postul de premier interimar. A fost propus de PLDM pentru un mandat întreg de șef al executivului, iar din 30 mai 2013 până în 10 decembrie 2014 (în exercițiu până în februarie 2015) a fost desemnat prim-ministru. Este căsătorit și are doi fii. Vorbește limbile: română (maternă), rusă, engleză, franceză, maghiară și bulgară. Domnului Iurie Leancă, prin Decizia Consiliului Orășenesc Cimișlia nr.13/16 din 17 decembrie 2013 i-a fost conferit titlul de cetățean de onoare al orașului Cimișlia.
Lidia
Constantinescu
Scriitoare română originară din oraşul Cimişlia, Lidia Constantinescu este autoare a mai multor cărţi dedicate copiilor, dar şi maturilor („Spini în călcâi”, „Pasărea înaripată de zbor”, „Muguri şi flori”, „Treci, inimă, Prutul”).
Mircea
Cosma
Președinte al Consiliului Județean Prahova. Mircea Cosma s-a nascut in Baia Mare, jud. Maramures, la data de 01.12.1945. Studii : »Absolvent al Universitatii Tehnice “Traian Vuia” Timisoara, Fac. de Electrotehnica, promotia 1968. »Liceul “Gheorghe Sincai”1959-1963. Baia Mare. »U.T. Traian Vuia 1963-1968 Timisoara. »Locotenent A5 – retragere – UM.01184. Bacau 1970. In anul 1990 se infiinteaza Societatea cultural-istorica “Mihai Viteazul” Ploiesti » ca presedinte fondator conduce pana in prezent activitatea acesteia; Membru fondator din 2001 al fundatiei “ Constantin Stere” Ploiesti;
Nicolae
Dabija
Autor a peste 50 de volume de publicistică, eseuri, poezii (unele traduse și editate în SUA, Italia, Federația Rusă, Ucraina etc.), a ciclului de manuale de istorie „Daciada” pentru clasele I-IV, a unui manual de literatură română pentru clasa a IV și a sute de articole în reviste din Republica Moldova, România, Serbia, Statele Unite, Canada, Franța, Ucraina, Italia etc. Nicolae Dabija este membru de onoare a Academiei Române, fondator și președinte al Forului Democrat al Românilor din Moldova, în perioada 1990-1994 și 1998-2001 a fost deputat în Parlamentul R. Moldova, iar în anii 1989-1991 - deputat în Sovietul Suprem al URSS, unde a fost unul din inițiatorii condamnării Pactului Molotov-Ribbentrop și al lichidării consecințelor acesuia.
Ninela
Caranfil
A jucat peste 50 de roluri pe scena Teatrului Național „M. Eminescu”, este deținătoare a ordinului „Gloria Muncii”, a câștigat Marele Premiu al Festivalul „L. Blaga”, Premiul Festivalului Internațional „Mihai Eminescu în lume”, premiul pentru cel mai bun rol feminin în 2006. Ninela Caranfil este autoarea volumului „Tăcerea de până la cuvânt” și a CD-uluide recital de versuri „Dorul infinitului din noi”
Pavel
Alexandreanu
Năcut în 24.09.1929. Profesor de vocaţie din oraşul Cimişlia, timp îndelungat director al Şcolii Medii de cultură generală nr.1, apoi Liceul Teoretic “Ion Creangă”, autor a mai multor cărţi pentru copii, preşedinte al Organizaţiei raionale a veteranilor.
Pavel
Gheorghe
Om politic român. Senator de Caras-Severin (România), Comisia pentru administraţie publică, organizarea teritoriului şi protecţia mediului; Comisia pentru cercetarea abuzurilor, combaterea corupţiei şi petiţii.
Valeriu
Corlăteanu
(n. 05 ianuarie 1960, orașul Cimișlia) își începe cariera sportivă sub îndrumarea primului său antrenor Vasile Balica. Își continuă studiile la Școala-internat republicană cu profil sportiv, antrenor Vasile Luca. La început a practicat Sambo, lupte libere, greco-romane și judo, la toate a devenit campion republican. Primele sale mari succese: locul III la Campionatele Internaționale din Georgia și Coreea de Nord în anul 1976. În anul 1977 a cucerit primele locuri la competițiile internaționale și mondiale: URSS, Ungaria, Austria și Franța. În anii 1979-1980 a devenit dublu campion al Europei. Un succes deosebit a fost obținerea medaliei de aur la Campionatul European de la Berlin, fiind supranumit „judocanul de aur”. A fost și campion absolut a Uniunii Sovietice. Este maestru de clasă internațională.
Victor
Hristov
Membru al Uniunii Artiștilor Plastici din Moldova, a participat la expoziții internaționale din Budapesta, Odesa, Geneva, Novi Sad, București, Bacău. Preferă peisajul rustic, fiind bine cunoscut și înalt apreciat mai ales pentru pânzele „După ploaie”, „Schiță în negru”, „Toamna”, „Iarna”, „La lac” etc.
Viorel
Bulgaru
Cetățean de onoare al orașului Cimișlia.